Dobbs írta:
Köszi a választ. Azt még hagy kérdezzem meg, hogy amennyiben motorvezérlő computert akarok cserélni egy bontottra, annak mi a menete? Meg tudom egyáltalán csinálni otthon egy kínai hex-can vcds 19.6 kábellel? Gondolom alapbeállítást kell adni az összes beavatkozónak, meg az immobilizert kell újra tanítani. Mi van a többi vezérlővel, ABS-el, ASR-el, ezek együtt tudnak működni egy "idegen" motorvezérlővel?
Szia
Meg tudod csinálni, ha ismered az autód 5 jegyű pin kódját.
Ez a kód azonos az órában és a motorvezérlőben. Az új motorvezérlőnek is van egy saját pin kódja. Ahoz ,hogy a beszerelés után működjön az új vezérlőnek meg kell adni a régi kódodat. Az új vezérlő kódja azonos lesz az óráéval és működik minden.
Egy furfang azért van, csak akkor engedi átírni a kódot, ha megadod neki az eredetit.
Tehát a vásárolt vezlrlőnek is ismerni kell a kódját.
A kulcsban az immot az óra olvassa, de a tiltást a motorvezérlő végzi el.
Ezt az átírást a vcds programmal meg tudod csinálni, persze a két kód tudatában
A vagcan commander programmal ki tudod olvasni az aktuálist:
.
https://youtu.be/IQgyvm6CmB8És az adaptáció menete:
https://youtu.be/J5_51qeEyecA program és leírás hozzá:
https://mega.nz/folder/qsRlHYCR#4TmCIpFvJ5uqRlwNU_2IIQEzekből nekem a vag can commanderrel sikerült pint olvasnom..
Nekem annyival könyebb dolgom volt, hogy az órám szart be és azt kellett cserélnem.
Viszont a bontóba megvolt az órához tartozó motorvezérlő is.
Egyben cseréltem a kettőt ezért nem kellett a kódokkal vacakolnom.
Viszont a kulcsban lévő immot kellett az új órának megtanítani. A pint ugye kiolvastam ,de az istennek nem akarta felirmerni.. Kiderült az új óra+ecu páros egy generációval ujabb immo chipet várt.. Erre kerestem szakit aki kicserélte a chipet és fél perc alatt párosította.
Amit írtam kopogás szenzor hiba a fenti véletlen csere miatt derült ki.
Érdekes egyébként egy évvel fiatalabb kocsiból jött az óra+ecu, a motorkód azonos volt. Semmilyen alapbeállítást nem csináltam, fojtó,egr és tökéletesen működött a kocsi. Annyi hogy most faceliftes órám van, nekem pedig még a régi volt.
Köszönöm a részletes infót. Nem merek pin-t olvasni egyelőre, mert azt se tudom milyen "ecu type"-ot válasszak a VAG-commander-ben, a tárhelyen valamelyik szöveges fájlban meg azt olvastam, hogy a műszercsoport vezérlőt jó ilyenkor kiiktatni, amikor olvasom az ECU EEPROM-ot, mert közben kommunikálhatnak, viszont nem tudom, hogy ezt hogyan lehet a legegyszerűbben kivitelezni (esetleg lehúzom az óracsoport csatlakozóját?). Továbbá nem ismerem, hogy miféle buktatók lehetnek még, amiről nem tudok:) Egyébként két fajta USB-s diag kábelem van, egy sima kék VAG KKL és egy HEX-CAN. Nem tudom, hogy melyiket használnám ehhez.
EGR-t nem akarok cserélni, mert szerintem semmi baja és elég sok esetet hallottam felesleges cserékről itt is, de az angoloknál is, ezért nekem van egy elméletem, hogy ezek a marelli ECU-k idővel meghibásodnak, vagy hardveresen, vagy szoftveresen. (Ha jól tudom a Fiat stilok-ban is Magnet Marelli vezérlő van, amik híresen sok meghibásodást produkálnak). Öcsém AZQ-ján siemens vezérlő van, annak semmi baja, a világból kimegy.