A kerekek cserélgetésén már túl vagyok, így a kerékkiegyenlítetlenség kizárva. A hang nem morgás, inkább ütemes kopogás, mint ha kavics lenne a gumiban. A kerék felemelve nem lötyög függőlegesen, akármerre forgatva sem, így a csapágyhiba sem magától értetődő.
A kocsi megy elengedett kormánnyal is nyílegyenesen, de azt tudom, hogy a lengőkar hátsó szilentek már nagyon halálukon vannak, viszont az általad emített dolgokat nem érzem rajtuk.
A héten lesz rajta féktárcsa/betét is cserélve, mert már elkoptak.
Apropó, a tárcsák szélei el vannak rozsdásodva, kisebb darabok is lemorzsolódtak belőle. Ettől lehet annyira kiegyensúlyozatlan, hogy a tüneteket okozza?
Persze egymás után mindent meg fogok rajta csinálni/csináltatni, de a hiba előre kitalálását jó agytornának találom, és kíváncsi voltam, hogy műkedvelő fejjel jó irányban tapogatózom-e?
TiB írta:
Ha gyengülnek a szilentek, akkor a kormányzás kezd el egyre inkább késleltetve reagálni (nyúlóssá válik), főleg kis mozdításokra a kormányon az autó nem pontosan követi a kormányzást, hanem oldalirányba hintázik. Később, ha teljesen elszakadt legalább az egyik, akkor kormányzás pontossága teljességgel megszűnik és hol jobbra hol balra húz az autó, állandó korrekciót kíván a kormányon.
Ami hibás, azt javítani kell. Ha javítás után is fennáll a hiba, akkor lehet tovább keresni, addig kár találgatni.
A kormány remegésének elsődleges oka az első kerekek kiegyenlítetlensége. Fékezéskor ennek a hatása is fokozódik. Egy centrírozás segít, és egyben ez a legolcsóbban kizárható hibaforrás.
TomPka írta:
TiB írta:
A szilentek más jelenséget szoktak okozni.
Szia!
Arra lennék kíváncsi, hogy a szakadt szilentek milyen jelenséget okoznak?
Nekem olyan problémám van, hogy sebességfüggően, zúgás és vibráció érkezik a kocsi eleje felől. Nem gumik, azt már kizártam, nem fék, mert nem csak fékezéskor érezni. Az első lengőkar hátsó szilentjei tropák, azt mindenképp cserélni fogom, csak a kíváncsiság hajt, hogy ez megoldhatja-e a bajomat?