hubo44 írta:
klifi írta:
Sziasztok! 2017. augusztusában vettünk még egy Fabiat. 2006-os gyártású 1.4 16V, 75 le (BKY), korának megfelelő állapotban és futással. Elkezdtem normál, 95-ös benzinnel használni. Napi bejárás munkába, meg persze szabaidődben is használom 70 % főút, 20 % város, 10 % autópálya az elmúlt hónapokra visszatekintve. Az első hónapokban a reggeli hidegindításnál erősen csattogott a motor. Eleinte Eneos, majd Castrol 5W-40 motorolajjal. Shell kúton tankolva. Próbaképp áttértem (Auchan) 98-asra és szép fokozatosan elmúlt a csattogás. Most, a hideg napokban is csendes a hideg motorral is, melegedve meg teljesen kisimul a motor hangja. Nem láttam hibakódot, fogyasztásban szerintem nincs érdemi különbség, de azt gondolom, jót tesz a magasabb oktánszám a motornak. Ja és Avia kúton is tankolom, Gold 95 benzinnel és azzal is szép hangja van a motornak. Gondoltam érdekes tapasztalat lehet ez bárkinek.

nem inkab olaj čere be fojašolta mind a benzin, mert a magošab oktanba nem latok logikat.
at ulté 1,2-bôl 1,4-be?
Nem ültem át. Megvan az 1.2-es is.

Mivel jól működik, semmi nem indokolja, hogy eladjuk + a munkám miatt kellett nekem is külön autó, ezért lett az 1.4 is beszerezve. Nem bántam meg. Az olaj valóban a legközvetlenebb befolyásolója a hidrotőke csattogásnak. Viszont amikor csak 95-öst tankoltam, Shell kúton, az olaj nem változott, akkor csattogósabban indult nyáron is a motor. Amint jobb minőségű 95-öst (Gold 95 Avia), vagy 98-ast tankoltam, a korábban írt jelenség tűnt fel. Először olajhoz kötöttem, de amikor átálltam Eneosról Castrolra, a jelenség megmaradt és a tankolt benzin fajtájához igazodott. Szóval 90 %-ban 98-ast, 10%-ban Avia gold 95-öst tankolok. Így már mindig szép a motor hangja. Ilyenkor a fogyasztás 5.8 l/100 km, nyáron 5.2-5.4 l/100 km. Teljesen korrekt. Ja és erre a fogyasztásra nem vigyázok, mindenhol a megengedett sebességmaximummal közlekedem. Utálom, ha engem feltartanak (indokolatlanul), így én sem teszem ezt mással. Ezen az adalékoláson, amit Csabaa írt, azért elgondolkodom. Ha jót teszek vele az autó motorjának, miért ne?!