feketete írta:
kugyu21 írta:
Sziasztok! Elég régen voltam itt, de most mindjárt két problémám is lenne.
Az első hogy újabban azt figyeltem meg az autómnál, hogy lámpához érve, tilosnál megállva, az előttem lévő autón látom, hogy alapjáraton villog a tompítottam. Olyan mintha nem kapna elég delejt. Mitől lehet ez?
A másik, hogy ma reggel az autó indítása után néhány másodperccel, füttyögések kíséretében kigyulladt a hűtővízre figyelmeztető lámpa.
-5fok, az autó három napja be sem volt indítva, tehát "kellően" hideg, folyadékszint rendben. Megint trutyis az érzékelő a tartályban? Ez a lámpa csak a tartályban lévő szintet és motornál a vízhőfokot nézi?
A töltésre rá kéne mérni mennyi feszültséget ad le alapjáraton , fordulaton.
A hűtővíznél két dolgot kéne megnézni tiszta-e a tartály normál esetben szép piros színűnek kell lenni. Az olajsapkát levéve habos-e . Ezek a hengerfej tömítés hibájára utalnak, Meg kell nézni hogy a tartályban a visszafolyócsőnél kering-e a víz, ha nem meg kell szüntetni a dugót. Ha nem kering a víz az esetleg bekerült levegőt nem dolgozza ki. A bentlevő légbuborék forrást okozhat.
A két probléma összefügg, mert a hibajelzéssel nem mertem használni az autót, viszont hideg motorral, az emelt alapjáratnál nem jelentkezik a fényszóró villogás.
Ezért előbb a vízhőfok hibajelzés okát kezdtem el keresni. Az olajbeöntősapka nem habos, és bár a hűtőfolyadék tiszta, annak a sapkájának a belsején találtam némi szennyeződést, tehát ebbe az irányba indultam el. Az elektromos csatlakozást lehúzva, rövidre zártam, modellezvén, hogy a folyadék zárja. A hibakeresést nehezítette és ezért ezzel is eltöltöttem egy kis időt, hogy a rövidre zárás után a hiba nem tűnik el, csak egy leállítás és újraindítást követően

). De miután erre is rájöttem sikerült eltüntetnek a jelzést, tehát a tartályban lévő kontakt koszolódott el, és ennek okaként van már némi hengerfejességem is.
Ami miatt nem mertem elindulni hibajelzéssel, az az volt, hogy nem tudtam ez a jelzés a vízszintmérésen (volt benne), motorhőfokmérésen (kockára volt fagyva) kívül még mér-e még valahol, valamit?
Állóhelyben nem melegítettem tovább a motort, így az alapjárat nem esett 900 alá, ezért nem is jelentkezett a villódzás, a mért kapocsfeszültség az akkumulátoron a kezdeti 14.46V -ról 14.25V-ig eset vissza. Este majd meleg motor melletti fordulatszámon újra mérem.
De mivel korábban nem észleltem a villódzást, korábban alapjáraton is volt elégséges töltésem, ami valószínűleg most már nincs.
Ez generátor hatásfokcsökkenés (kopott szénkefe, oxidálodott valami), vagy csak egyszerűen a kor következménye lehet?
fagyállód hány fokos? A töltésnél az alapjárattal kéne csinálni valamit. Saját magát szabályozza a hiba okát kéne megkeresni. Érdemes lenne egy kódolvasás a viz jelzés biztos benn lenne a tárolóba.
Újra indításnál a hiba azért tűnik el, mert a hiba csak rövid ideig van meg. A lámpa a hiba okától világit ( javíts meg). Újraindítás után ha nem jelentkezik a lámpa se ég.