feketete írta:
Petyesz írta:
feketete írta:
lehet hogy a termosztát szarakodik. Későn nyit . lehet hogy szorul és nagyobb erőnél tud csak nyitni. Ha már kinyitott vissza áll a normális hőfokra?
Szia!
Igen, visszaáll a mutató középre.
De ezt a vándorlást csak a 8. perc környékétől kezdi, és a reggeli "hosszabb" út alatt 2-3 ilyen ciklust hajt végre, mire beérek melóba. Este egyből hazamegyek, kevesebbet jár a motor, olyankor ha több lámpát kapok épp belekezd az első vándorlásba mire hazaérek.
A termosztát úgy működik, hogy hideg motor hideg hűtőrendszer. Ezt a termosztát választja el és szabályozza. Ha melegszik a motor akkor a termosztát másik oldala hideg. A motor felmelegíti, túlmelegíti (hogy a termosztát hideg oldalát kompenzálja) a vizet.
Nyit a termosztát . Hirtelen hideg víz forog meg. Újra zár a termosztát . Ezek a nagy lökések addig ismétlődnek míg közel azonos lesz a termosztát két oldala.
A hőmérséklet lökéseket szerintem a termosztát okozza.
A hőjeladó ellenállás változással mér .
meg kéne próbálni rövid távon mit csinál ha max fűtéssel mész. Röptében nem mondom meg a hő jeladó termosztát előtt vagy mögött van, de logikusan előtte kell lenni, hogy a tényleges motorhőmérsékletet mérje. Teljes fűtésnél rövid távon el lehet érni hogy a termosztát nem nyit ki. Ha ugrál akkor a jeladó lehet a hibás .
A fűtésem már elég régóta összevissza működik (valószínűleg a potis zsaluvezérlés bibi), néha magától beindul, máskor meg szándékosan sem tudom rávenni. Ha megy, akkor is hol jobban, hol kevésbé melegít, ugyanolyan állásban, szóval ezzel nem igazán tudok megbízhatóan tesztelni.
De a mostani mizéria kapcsán már megfigyeltem, hogy amikor a mutató elindul középről felfelé, akkor elkezd hideget fújni, és ahogy áll vissza középre, akkor ismét langyít.
Nem igazán világos, hogy ezt miért csinálja, hiszen a fűtőtest a termosztát előtt van, direktbe a motoron. Ha nem nyit a termo, pont hogy melegebbet kellene fújjon. (Hacsak mörfi szerint nem pont akkor vacakol egyet a poti.)
Ahogy a hőmérséklet érzékelő is biztosan a termo előtt van, a meleg oldalon.
Mint azt írtam, tegnap visszatettem a 3 éve kicserélt gyári érzékelőt. A Duna pláza környékéről elmentem a Váci úti Praktikerbe, ezen az úton pontosan úgy viselkedett, mint reggel, még az utángyártott érzékelővel. Viszonylag hamar, és folyamatos mozgással fel középállásig, ott megállt, majd pont, mire a Praktikerhez értem (7-8 perc), elindult lassan felfelé (vissza a melóhelyre ugyanígy).
Viszont pár órával később, a hazaúton már nem.
1-2 km alatt a mutató lassan elment negyed állásig (első fehér vonal), ott elidőzött kicsit, majd lassan fel középállásig, és ameddig hazaértem ott is maradt.
Reggel a bemelegedés ugyanígy zajlott. Ma a szokásosnál picit többet, ~20 percet és ~12 km-t autóztam munkába jövet, két megállással. Ezalatt a mutatóm négyszer indult neki, lassan felkúszott az utolsó előtti fehér vonalig, majd lassan vissza középállásba.
A termo egy mechanikus eszköz, annál még el tudom képzelni, hogy meg-megszorul, és ettől később nyit vagy zár.
De a hőmérséklet érzékelő elektronikus. Anno mértem is rajta, melegítésre csökken az ellenállása. Elég nehéz elképzelni, hogy két, 15 év eltéréssel (és vélhetően máshol is) gyártott eszköz pont ugyanúgy viselkedjen rosszul. Bár semmi sem lehetetlen...