Örököltem egy 2004-es Skoda Fabiat, BMD motorkód, 140e km.
Volt, hogy csak 4.-5.-re indult nehezen, aztán dadogott míg be nem melegedett, néha menet közben megtorpant. Indítás után hirtelen gázra fulladozott, alapjárat egyenetlen volt. Amikor egyszer beindult és leállítottam utána már általában beindult, pár nap állás után viszont nagyon nehezen, ha egyáltalán.
Egy helyi szerelő azt mondta, hogy 2 hengerben is nagyon alacsony a kompresszió, hengerfejes. Mivel másfél éve már volt hengerfej felújításon ezért vettem egy kompressziómérőt és mindegyik hengerben 17 bar körül mértem, így gondoltam más lehet a hiba.
Kicseréltem a gyertyákat Bosch fr7hc+-ra. Megtisztítottam a fojtószelepet és az alatta lévő MAP szenzort WD40-el. Indítóztam levett tanksapkával, indítóztam lehúzott lambda szenzorral, de semmi változás. Adtam 12V-ot az üzemanyagszivattyúnak 10-20 mp-re megnézni, hogy akkor jobban indul-e, de semmi hatása. VAGCOM-al csináltam alapbeállítást (nekem csak 1-2mp-ig tart amíg csinálja), érdemleges hibakód nem volt. VAGCOM-mal nézve a MAP szenzor 989.4 mbar-t mér, indítózás közben ekörül ingadozik. Két hőmérséklet jeladó közül egyik 13.5 C fokot, a másik 9C fokot mért, az első változott is 10 percen belül. Sokat indítóztam, többször(10-20x) 10mp-et, ugye ettől nem kopik el annyira, hogy leessen a kompreszió?
Most még rosszabb a helyzet mint volt. Ha beindul, rövid időn belül le is áll, de inkább csak nem indul és kész. Van, hogy csak 1 vagy 2 henger megy és leáll. Gondoltam még az üzemanyagszivattyúra és a benzinszűrőre/nyomáskorlátozóra, de eleg macerás ezeket szerelni, így egyelőre hagyom. Ha lekötöm az aksit hosszabb időre és hideg motorral jobb esély van elindítani monduk 6-odszorra.
Azt gondoltam nincs nagy baja, de belátom nem értek hozzá, és már nincs kedvem se időm ezzel foglalkozni. Szervízbe sem tudom már könnyen elvinni, plusz ki van ideiglenesen vonva a forgalomból.
A kormányszervó és az egyik ajtózár nem jó, kárpittisztítás ráférne. Amúgy kivülről szép és sérülésmentes.
Szóval elegem van belőle. Ötlet valaki mit csináljak vele? Vesz valaki ilyen állapotú autót, vagy kockáztassam a javítást mégis, vagy menjen a bontóba?
Köszi
|