hirek.JPG

linkek.jpgElődjénél nagyobb és kissé talán sportosabb karosszériával bemutatkozott az új Skoda Fabia. A már nem is annyira kisautó jövő év felétől kapható Magyarországon.    
 
Több mint 1,5 millió eladott példány után a Skoda leváltja kisautóját. Ahogy azt már a kémfotók alapján is tudtuk az új Fabia igencsak hasonlít a Suzuki Swiftre, amellett, hogy a részletek illenek a Skoda irányzatba. Az orrész tökéletesen hasonlít a Roomsterére, de nem csak a lámpákat, a lökhárítót, a sárvédőket, a motorháztetőt örökölte meg, hanem a fekete A oszlopokat is, amellyel sisakrostélyos hatást keltenek az üvegfelületek.

Ellenétben más kisautókkal (Peugeot 207, Toyota Yaris, Renault Clio) elődjéhez képest, mely a Skoda szerint kategóriájában a legnagyobb térd- és fejtérrel rendelkezett, alig növekedett az új modell. Hosszúságban 2,2 centiméter bővült a Fabia, ami 3992 milliméteres hosszúságot jelent, viszont négy milliméterrel keskenyebb annál. A fejtérrel nem lesz probléma, hiszen durván 6 centivel nőtt nagyobbra az új, 1498 mm magas autó.

A Skoda állítása szerint, mind az elöl, mind a hátul ülők nagyobb helyet kapnak, amellett, hogy a csomagtér is kibővült. Ez a korábbi 260 helyett most 300 literes, ami a hátsó ülések lehajtásával 1163 literre bővül.

Jövő év elején, a Genfi Autószalonon mutatkozik be a nagyközönség előtt a Fabia, amelyhez négy benzinmotor és három dízel erőforrást lehet választani, újdonság nincs. A két 1,2-es mellett, 1,4-es és 1,6-os négyhengeres benzinesek vannak, illetve a gázolajos oldalon két 1,4 illetve egy 1,9 TDI. Műszaki újításnak számít, hogy a Skoda az ötfokozatú manuális váltók mellett a Fabiához elérhetővé tesz egy hatfokozatú automataváltót is.
Korábban nem volt automata légkondicionálás és fejlégzsák sem, a jövőben viszont ezek is felkerülnek a megvásárolható tételek listájára. A mobiltelefonokhoz Bluetooth rendszerű kihangosító, míg a hifihez MP3 illetve iPod csatlakozó is kérhető.

Európa országaiban a márciusi bemutató után megkezdik az értékesítést, amely egyelőre az ötajtós modellre vonatkozik. Nem tűnik el a kombi és a limuzin sem, a Fabia család többi tagja később követik a ferdehátút.

forrás: vezess.hu