Skoda Fabia Club fórum

Pontos idő: kedd nov. 28, 2023 2:33 pm

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 279 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Kormánymű
HozzászólásElküldve: csüt. szept. 14, 2023 2:53 pm 

Autó: Fábia I 1,2 BME 2006
Tomi78 írta:
Sziasztok!
Van egy 2005-ös gyartású Skoda fabia 1,2 BME ferdehátú!
A kérdésem az lenne,hogy ebbe a tipusba milyen kormánymű van??
Ha jól tudom a szervó az KOYO!
Akkor feltételezhető,hogy a kormànymű is az??

Jobb oldalon a légszűrőház alatt benézel és látod a tipus tábláját.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: csüt. szept. 14, 2023 9:32 am 

Autó: Skoda Fabia 1.2 2005
Sziasztok!
Van egy 2005-ös gyartású Skoda fabia 1,2 BME ferdehátú!
A kérdésem az lenne,hogy ebbe a tipusba milyen kormánymű van??
Ha jól tudom a szervó az KOYO!
Akkor feltételezhető,hogy a kormànymű is az??

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: vas. márc. 06, 2022 12:18 pm 

Autó: skoda fabia 1.4 16V comfort benzines
Na, végre volt időm foglalkozni a kocsival.
Megrangattam a csuklókat, nekem rendben van mindegyik.

Sikerült lehúznom a kormányműrol a gumiharangokat és megvizsgálni a csuklókat. Mind a kettő lóg egy kicsit, de nem érezhető, inkább csak látom. Ha közelről nézem erős lámpával, akkor látszik,.hogy kicsit mozog a gömb a fészekben. De tényleg csak hajszálnyit és nem érezhető.

Viszon amikor mozgatja valaki jobbra-balra a kormányt, a kottyanás belülről érződik és a két oldalsó fogaslec előre-hátra mozog és közben hallani a koppanast. Mintha a megvezető műanyag szilentek kikoptak volna.

Azt szeretném kérdezni, hogy ezeken a kormánymuveken lehet-e allitani, mint régen a fogasleces kormanymuvek esetén.

A regi lada szamara automon már allitottam kicsit és sokkal jobb lett. Persze csak óvatosan, nehogy szoruljon,mert kozepen jobban el.van.kopva, mint a széleken.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. márc. 02, 2022 5:58 pm 

feketete írta:
A kormánymű lógást úgy tudod ellenőrizni. a motortérből megfogod az összekötőt és megrángatod. Alulról elég szar hozzáférni.
A belső gömbfej ellenőrzése : A megemelt kereket vízszintesen középen megfogod és a kereket úgy mozgatod (aprókat) mintha kanyarodna az autó. Érezheted a kottyanást.
Fölülről megfogod az összekötő gumiharangját. Kitapogatod egy nagyobb bumszli csatlakozik a kormányműre és az ehhez csatlakozó vékony összekötőt. Ha ezt érzéssel megfogod és valaki finoman (kicsit) jobbra-balra mozgatja a kormánykereket és ha lógás van ezt érezheted.

Köszönöm a sok tanácsot!

Mindjárt hazaér a feleségem a kocsival és neki is látok.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. márc. 02, 2022 4:23 pm 

A kormánymű lógást úgy tudod ellenőrizni. a motortérből megfogod az összekötőt és megrángatod. Alulról elég szar hozzáférni.
A belső gömbfej ellenőrzése : A megemelt kereket vízszintesen középen megfogod és a kereket úgy mozgatod (aprókat) mintha kanyarodna az autó. Érezheted a kottyanást.
Fölülről megfogod az összekötő gumiharangját. Kitapogatod egy nagyobb bumszli csatlakozik a kormányműre és az ehhez csatlakozó vékony összekötőt. Ha ezt érzéssel megfogod és valaki finoman (kicsit) jobbra-balra mozgatja a kormánykereket és ha lógás van ezt érezheted.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. márc. 02, 2022 2:31 pm 
Moderátor

Autó: 2003. 1,2 12V AZQ
astrojoe12 írta:
Csabaa írta:
astrojoe12 írta:
Sziasztok!
A kormánymű szokott kotyogni ennél a típusnál?
2002-es fabia, 1.4 100le
Elkezdett valami kotyogó hangot adni és elhúz egy kicsit a kormány. Két hónapja volt futómű állítás.
A guminyomast rendbe raktam, kicsereltem a baloldali kutyacsontot, mert lógott. A talpas gombfej jónak tűnik és a kormány gömbcsukló is. Olyan érzés, mintha a kormánymű belseje kottyanna. De volt már ilyen bajom fordon, tisztára olyan volt, mintha a kormánymű lógna, közben meg a talpas volt.
Mi okozhat meg ilyet? Jellemző ennél a típusnál, hogy a kormánymű lógni kezd? Vagy inkább ketesgeljek tovább más irányba?

Szia
Belső kormányösszekötő!? Felemelve a kocsit, a kereket hirtelen megrántva hátrafelé illetve felfelé nem kottyan?

A kormanyosszekoto belső részének a kotyogasat látom valahogy, a gumiharangot le lehet húzni annyira?

A kerék mozgatásánál érzed.
A kerék van a legmesszebb a belső csuklótól, ha van már játéka, kint jobban érzed, mert nagyobbat mozdul.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. márc. 02, 2022 9:38 am 

Csabaa írta:
astrojoe12 írta:
Sziasztok!
2002-es fabia, 1.4 100le
Elkezdett valami kotyogó hangot adni és elhúz egy kicsit a kormány. Két hónapja volt futómű állítás.
A guminyomast rendbe raktam, kicsereltem a baloldali kutyacsontot, mert lógott. A talpas gombfej jónak tűnik és a kormány gömbcsukló is. Olyan érzés, mintha a kormánymű belseje kottyanna. De volt már ilyen bajom fordon, tisztára olyan volt, mintha a kormánymű lógna, közben meg a talpas volt.
Mi okozhat meg ilyet? Jellemző ennél a típusnál, hogy a kormánymű lógni kezd? Vagy inkább ketesgeljek tovább más irányba?

Szia
Belső kormányösszekötő!? Felemelve a kocsit, a kereket hirtelen megrántva hátrafelé illetve felfelé nem kottyan?

A kormanyosszekoto belső részének a kotyogasat látom valahogy, a gumiharangot le lehet húzni annyira?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. márc. 02, 2022 8:17 am 
Moderátor

Autó: 2003. 1,2 12V AZQ
astrojoe12 írta:
Sziasztok!
2002-es fabia, 1.4 100le

Szia

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. márc. 02, 2022 7:36 am 

Sziasztok!

2002-es fabia, 1.4 100le

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: csüt. dec. 09, 2021 10:41 am 

feketete írta:
lacca007 írta:
feketete írta:
Akkor az nem villamos ügy . Azt kéne kitalálni, hogy a kormánymű vagy a szervószivattyú folyik.

Valahol lehet látni olajfolyást. Kormánymű szélei vagy a szervószivattyú alatt.
Nekem pár hete a kormánymű adta meg magát. :(

Gondolom ez aknáról megállapítható. Akkor elviszem egy ismerőshöz, neki van szerelőaknája, hátha kiderül valami...

A motortérből is rálátsz a gumiharang környékén jelentkezik az olaj ha a gumi elenged.

Köszi szépen, akkor megvizslatom a dolgot

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. dec. 08, 2021 6:06 pm 

lacca007 írta:
feketete írta:
Akkor az nem villamos ügy . Azt kéne kitalálni, hogy a kormánymű vagy a szervószivattyú folyik.

Gondolom ez aknáról megállapítható. Akkor elviszem egy ismerőshöz, neki van szerelőaknája, hátha kiderül valami...

A motortérből is rálátsz a gumiharang környékén jelentkezik az olaj ha a gumi elenged.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. dec. 08, 2021 5:28 pm 

feketete írta:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. dec. 08, 2021 12:17 pm 

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. dec. 08, 2021 9:49 am 

feketete írta:
Csabaa írta:
lacca007 írta:
Átnézetem ezeket a dolgokat amiket írtál, mert én láma vagyok a villamossághoz.Köszönöm a tanácsot.
Igen, ég a hibajelző lámpa akku csere óta.Szó szerint azóta. Előtte nem éget, működött szépen a szervó, annak ellenére, hogy a haldokló akkuval működött a szervó, visszajelző sem "égett".

Szia
Aksi tetején a lemezbizti lesz, ahogy feketete írta:
https://www.briskoda.net/forums/topic/4 ... -steering/

A hibalámpa az elektromos dolgait látja. Ha szerencséd van biztosíték . Ha nem a szervószivattyúhoz menő vezetékeket kell átmérni. Fontos megnézni a szervótartályban az olaj szintjét. Típushiba hogy a szervüszivttyú átengedi az olajat és tönkreteszi az elektronikáját. (miért nem fölül van az elektronika)
A rendes VAG COMOS kódkiolvasás elég jól behatárolja a hiba okát.
A biztosítékig és a vezetékek átnézéséig tudod meg csinálni. A további hiba feltáráshoz kódolvasás kell. A szervószivattyút te is ki tudod cserélni. lehet kapni hozzá felújjított cseredarabokat.

Megnéztem a biztosítékot, semmi gond vele. Még nem tudtam elvinni villamossági szerelőhöz, viszont most egész jól működik, igaz van, hogy kétszer kell ráindítani. Olajat viszont "erősen" utána kellett önteni.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: vas. dec. 05, 2021 4:55 pm 

Csabaa írta:
lacca007 írta:
Átnézetem ezeket a dolgokat amiket írtál, mert én láma vagyok a villamossághoz.Köszönöm a tanácsot.
Igen, ég a hibajelző lámpa akku csere óta.Szó szerint azóta. Előtte nem éget, működött szépen a szervó, annak ellenére, hogy a haldokló akkuval működött a szervó, visszajelző sem "égett".

Szia
Aksi tetején a lemezbizti lesz, ahogy feketete írta:
https://www.briskoda.net/forums/topic/4 ... -steering/

A hibalámpa az elektromos dolgait látja. Ha szerencséd van biztosíték . Ha nem a szervószivattyúhoz menő vezetékeket kell átmérni. Fontos megnézni a szervótartályban az olaj szintjét. Típushiba hogy a szervüszivttyú átengedi az olajat és tönkreteszi az elektronikáját. (miért nem fölül van az elektronika)
A rendes VAG COMOS kódkiolvasás elég jól behatárolja a hiba okát.
A biztosítékig és a vezetékek átnézéséig tudod meg csinálni. A további hiba feltáráshoz kódolvasás kell. A szervószivattyút te is ki tudod cserélni. lehet kapni hozzá felújjított cseredarabokat.

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 279 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra