Sziasztok!
Az autóm gyárilag központi záras, távirányítós riasztós.
Az előzmények:
Hosszú hónapokkal ezelőtt észrevettem, hogy a bal első ajtó nyitásakor nem sípol az égve hagyott világítás miatt, a belső világítást sem kapcsolja fel, és a csomagtartó is csak pl. a bal hátsó ajtó nyitása után nyitható. (mikrokapcsoló gyanú, bár az ajtóban lévő LED villogott bezárt állapotban)
Valamivel később kijátszottam, hogy ha kinyitottam az ajtót és mozgattam, akkor bizonyos állásban hajlandó volt sippantani és akkor a belső világítást is felkapcsolta. (vezeték törés/szakadás gyanú) De erről is letett egy idő után, hiába mozgattam, se hang, se fény. Később meg már a LED villogtatásáról is leszokott.
Aztán jött egy olyan szolgáltatással, hogy távval való nyitás/zárás alkalmával nem mindig nyitotta/zárta a bal első zárat. Jött egy ötletem, és WD40-nel jól megfújkáltam a zár melletti kis lyukakon keresztül, és fentről, az üveg mellett is adtam neki. Ez akkor hatott, nyitott, zárt, sőt, még a LED-et is villogtatta (bár azt nem mindig), viszont az égve hagyott világításra való figyelmeztetés nem tért vissza. Egy idő után aztán megint nem nyitott/zárt mindig, és a LED végleg kialudt. Így áttértem a kulcsos nyitás/zárásra (egy darabig így még meg-megvillantotta a LED-et záráskor).
Pár hónapja rászántam magam, hogy megvizsgálom az ajtóból kijövő kábelköteget. Leküzdöttem az oszlopról a gumiharmonikát, és mindjárt ért egy kellemetlen meglepetés.
Ugyanis egy egyszínű barna vezeték direktbe, csatlakozó nélkül ment át a harmonikán az ajtóba.

Így a harmonikát és a vezetékeket sem tudtam elszabadítani az autótól.

Nagy nehezen kibújtattam a vezetékeket csatlakozóstól. Kettő sérültet találtam is, bár teljes szakadást nem láttam rajtuk, mindkettőt megjavítottam, összeraktam, és vártam a csodát. De nem történt meg, nem tért vissza a világítás figyelmeztetés, az ajtó LED sem, és a távos nyitás/zárás gond is megmaradt a bal első ajtót illetően.
Tegnap reggel már megszokásból kulccsal nyitottam, furcsa volt, mert mintha megakadt volna, picit rá kellett segítenem, hogy a kulcs visszaálljon függőlegesbe, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget.
Aztán jött az este...
Kulcs bedug, elfordít, zárak nyílnak, de a kulcs megint nem állt vissza függőlegesbe, viszont mindkét első ablakot tökig leeresztette magától.

Ilyet eddig szándékosan sem tudtam előállítani vele.
És az igazán kellemetlen meglepetés, a kulcsot már kézzel sem tudtam függőlegesbe fordítani, ott álltam kinyitott autóval, leeresztett ablakokkal, kulcs a zárban.
Riasztottam a feleségem, elindult a pótkulccsal, közben tettem egy erőtlen kísérletet WD40-es fújkálással, ami persze nem hatott. Hazamentünk, és ott a második próbálkozásra sikerült a kulcsot visszafordítanom, így már ki is tudtam húzni, viszont azóta szinte akadály nélkül fordul a kulcs balra jobbra, a zárat nem működteti, így a központit sem.
Most távval nyílik/zár minden ajtó, a bal első kivételével, és arra a könyöklőn lévő nyitó/záró gombok is hatástalanok, sőt, a pöckét kézzel sem tudom lenyomni, tehát fixen nyitva van tegnap este óta.
Azt gyanítom, hogy most krepálhatott be teljesen a záram, csere lesz belőle.
Szerintetek???
Meg még azon agyalok, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy a zár és a zárbetét egyszerre c@rjon be?
Az addig rendben, hogy a zár nyitott állapotában halt el, ezért nem hat rá az elektronika, de hogy a kulcs sem, mechanikusan?
Ha a zárbetét zárba csatlakozó nyúlványa, tengelye törött el, akkor rendben, nem tudja mechanikusan sem működtetni a zárat, de akkor miért nem fordul vissza a kulcs függőlegesbe??
Hiszen a betétben lévő rugónak ez lenne a (az egyik) feladata, vagy rosszul tudom??
Arra gondolok, hogy megpróbálnám, kivenni a zárbetétet, és megnézném, történt-e vele valami.
Csak azt nem tudom, hogy a két rögzítő csavarját mennyire kell kitekerni, hogy a betét már kihúzható legyen, de még ne essenek ki a csavarok?

(Bár a zár csere miatt úgyis szét kellene kapnom az ajtót, majdnem mindegy, hogy bepotyognak-e csavarok, vagy sem, de legalább tudjam visszatenni a betétet az alkatrészek beszerzéséig.)
Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerültem!
A zárban van egy műanyag kilincsmű a motor ennek segítségével nyitja a zárat. Ez idővel megszorul vagy kiakad és ekkor nem lehet sehogy nyitni az ajtót.
A kulcsos zárhoz lehet venni javítókészletet és akkor megmarad az egykulcsos nyitás. Figyelj kétféle kulcsos rész van.
Próbáld az ajtót a zárnál megütögetni és akkor nyílhat. Pár napja így sikerült életet verni egy zárba.
Ha olyan a komfort elektronikád a hosszú kulcselfordulásra vagy hosszú gombnyomásra lehet vezérelni az összes ablakot.